BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Main Menu

Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/www/dynamic/uv.ro/interfete-web-2008.uv.ro/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Content View Hits : 6322
PHP - Tutorial 4 - Bucle si vectori

Bucle si vectori
In sectiunea precedenta am aratat cum se manipuleaza cu text si variabile si cum se utilizeaza instructiunea IF. In aceasta sectiune va voi arata cum se folosesc buclele in PHP.

Bucla WHILE
WHILE este una dintre cele mai folosite comenzi in PHP. Este destul de usor de setat si folosit. O bucla WHILE executa o bucata de cod pana se indeplineste o anuminta conditie.

Repetarea de un numar de ori
Daca avem o parte din cod ce vrem sa o repetam de mai multe ori fara sa o rescriem, putem folosi o bucla while. De exemplu, pentru afisarea „Hello World” de 5 ori, folosim urmatorul cod:

$times = 5;
$x = 0;
while ($x < $times) {
echo "Hello World";
++$x;
}


Primele 2 linii initializeaza variabilele. Variabila $times retine de cate ori vrem sa repetam codul. Variabila $x este cea care numara de cate ori s-a executat portiunea de cod. Apoi urmeaza linia WHILE; aceasta spune calculatorului sa repete codul atata timp cat $x este mai mic decat $times. Dupa aceasta urmeaza codul ce trebuie executat intre { }.
Dupa ce se afisaza textul cu echo, se adauga 1 la valoarea lui $x. Aceasta linie este echivalenta cu

$x = $x + 1;

Folosirea lui $x
Variabila ce contorizeaza numarul de repetari poate fi folosita si pentru alte lucruri. De exemplu daca vrei sa creezi o pagina web cu toate numerele de la 1 la 1000, poti sa le afisezi pe fiecare in parte, sau sa folosesti urmatorul cod:

$number = 1000;
$current = 0;
while ($current < $number) {
++$current;
echo "$current< br>";
}


Vectori
Vecorii sunt utilizati in multe limbaje de programare. Reprezinta variabile speciale care pot contine mai multe valori. Vectorii sunt foarte folositori, in special cu buclele while.

Initializarea unui vector
Initializarea vectorilor este un pic diferita de cea a unei variabile normale. In acest exemplu voi seta un vector cu 5 nume in el:

$names[0] = 'John';
$names[1] = 'Paul';
$names[2] = 'Steven';
$names[3] = 'George';
$names[4] = 'David';


Citirea dintr-un vector
Citirea dintr-un vector se face la fel ca si scrierea de infromatie in el. Tot ce trebuie sa faceti este sa va referiti la vector si la pozitia din vector. Deci, daca vrem sa afisam al 3-lea nume, folosim urmatorul cod:

echo "Al 3-lea nume este $names[2]";

Aceasta va afisa:
Al 3-lea nume este Steven

Folosirea vectorilor si buclelor
O utilitate importanta a buclelor este permiterea accesului la informatia dintr-un vector. De exemplu, daca vreau sa afisez urmatoarea lista de nume:
Nume 1 este John
Nume 2 este Paul
Nume 3 este Steven
Nume 4 este George
Nume 5 este David
pot folosi urmatorul cod:

$number = 5;
$x = 0;
while ($x < $number) {
$namenumber = $x + 1;
echo "Nume $namenumber este $names[$x]< br>";
++$x;
}


Dupa cum se vede, pot folosi variabila $x din bucla pentru a afisa numele din vector. Pe langa aceasta, mai folosesc variabila $namenumber care este intotdeauna cu 1 mai mare decat $x; asta este pentru ca numerotarea in vector porneste de la 0.

 
Ce parere aveti despre site?
 
Valid XHTML and CSS.
Baze de date