bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Main Menu

Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/www/dynamic/uv.ro/interfete-web-2008.uv.ro/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Content View Hits : 6316
SilverLight - Introducere

SilverLight este alternativa celor de la Microsoft pentru Flash. Inca nu a ajuns sa inlocuiasca produsul celor de la Adobe, dar este intr-o continua crestere de popularitate.

Ce este SilverLight ?           

SilverLight este un plug-in pentru browser-ere care face dezvoltarea web mult mai interesanta decat daca am folosi HTML si JavaScript. Chiar daca este un produs Microsoft, SilverLight-ul este independent de platforma, el putand fi utilizat foarte bine si pe sisteme ce ruleaza MAC sau Linux. De asemenea SilverLight-ul este independent si de motorul de cautare : Internet Explorere, FireFox, Safari etc.           

Versiunea 1.0       

 SilverLight 1.0 este foarte asemanator cu Flash Player-ul celor de la Adobe. Ofera posibilitatea de a vizualiza animatii si orice alt fel de documente multimedia, pastrand tot odata compatibilitatea cu HTML. SilverLight este compatibil cu multe formate audio si video : mp3, WMA, WMV etc. In acelasi timp SilverLight se comporta foarte bine si atunci cand vine vorba de streaming, fisierele media putand fi rulate pe masura ce se incarca, fara a fi necesar download-ul lor.           

Interfata cu utilizatorul pe care SilverLight o ofera este XAML (Extensible Application Markup Language).           

Daca utilizatorul nu are SilverLight instalat , atunci cand deschide o pagina web care necesita acest plug-in pentru a putea fi vizualizata, in motorul de cautare ii va aparea un pop-up care ii ofera posibilitea de a instala SilverLight foarte usor si rapid ( plug-in-ul are doar 1.2MB ).          

 Versiunea 1.1       

Incepand cu aceasta versiune SilverLight ofera posibilitatea de a dezvota cu adevarat aplicatii web.           

Daca in versiunea 1.0 SilverLight era compatibil doar cu HTML si JavaScript, acum aceasta compatibilitate s-a extins la C#,VB.Net sau orice alte tehnologii .Net.            

In SilverLight 1.1 au fost introduse o multitudine de clase ce faciliteaza lucrul cu tehnologii ca LINQ, generics, multithreading. De asemenea exista support si pentru manipularea XML-urilor, colectiilor , interfetelor I/O etc.           

Cu toate imbunatarile aduse , SilverLight 1.1 inca nu are incluse controlere de baza ( buttons, images etc) .            

Versiunea 2.0       

Odata cu aparitia versiunii 2.0, SilverLight poate sa dezvolte cu adevarat aplicatii web. In continuare codul folosit este XAML ( acesta este o interfata asemanatoare cu HTML-ul : programare declarativa, tag based ), se pastreaza compatibilitatea cu tehnologiile .Net, iar Visual Studio 2008 ofera posibilitatea de a creea proiecte de tip SilverLight 2.0.            

Iata un exemplu de program simplu in SilverLight, pentru a vedea asemanarea dinte XAML si HTML.

Proiectul este creeat in Visual Studio 2008. Evident ar putea fi creeat si in alte SDK-uri( Eclipse , devC++ etc.), dar eu prefer VS 2008 datorita Intelisence-ului ( auto-complete-ul VS-ului care mi se pare foarte util ).

          Grid – layout-ul suprafetei de afisare.           

          Button – user control-ul introdus.           

          x:Name – numele user control-ului.           

Iar rezultatul in urma compilarii proiectului este urmatorul.

Ce am vazut mai sus este un exemplu foarte simplu ( practic un “Hello World” in SilverLight ) pe care l-am dat doar pentru a arata codul XAML care este in “spatele” aplicatiilor SilverLight.           

Aceasta a fost doar o introducere in SilverLight si cateva cuvinte despre evolutia SilverLight-ului. Ce este de retinut este faptul ca SilverLight este o tehnologie proprietare Microsoft, independenta de platforma, care vrea sa fie o alternativa la Flash-ul celor de la Adobe.

Pentru a va familiariza si mai mult cu SilverLight-ul, cititi tutorialele ce vor aparea in curand pe site unde o sa prezint cum putem construi aplicatii complexe in care vom folosi toate efectele vizuale si optiunile multi media pe care le ofera SilverLight 2.0.

 
Ce parere aveti despre site?
 
Valid XHTML and CSS.
Baze de date